6 Ağustos 2008 Çarşamba

Insan Merkezli Tasarim ve David KELLEY



Uzun zaman once izledigim ve oldukca etkilendigim bir konferansi gectigimiz gunlerde www.ted.com'da "The future of design is human centered by David Kelley" adi altinda tekrar izledim ve yine cok keyif aldim.

Konferansta Amerikan IDEO tasarim sirketinin kurucusu David Kelley, konusmasi boyunca gelecegi sekillendirecek tasarimlarin insan merkezli olacagindan bahsediyor, artik urun tasariminda insanlarin davranislarinin ve kisiliklerinin onem kazanadigini belirtiyor ve bunlarla ilgili carpici ornekler veriyor.

Ornegin Prada firmasinin New York magazasi IDEO firmasi tarafindan insanlara kolaylik saglayacak birbirinden yenilikci buluslarla donatilmis.Bunlar:

Staff device(gorevli cihazi):
Bu cihaz isminden de anlasildigi uzere magaza gorevlisinin kullandigi kiyafetlere temas ettirildiginde o kiyafetle ilgili verilere, yani hangi renkleri, bedenleri oldugu gibi bilgilere ulasilmasini saglayan bir cihaz.Ayni zamanda insanlarin uzerinde nasil durdugunu gostermesi icin bir LCD ekrandan da yararlaniyor.


Changing Rooms(Kabinler):

Magazanin bu kismi da oldukca ilgi cekici bir sekilde tasarlanmis.Kabinler bir dugmeye basildiginda opaklasabilen camlardan yapilmis ve yine bir dugmeye basarak camlar aninda transparanlasarak disardakilerin de kiyafetleri gormesine olanak saglanmis.



Magic Mirror(Sihirli Ayna):

Sihirli ayna, cok acili goruntu icin yapisal olarak icerisinde bir plazma ekran olacak sekilde tasarlanmis.Aynanin onunde soyle bir salindiginizda 3 saniye sonra her acidan nasil gorundugunuzu aynada gorebiliyorsunuz yani ayna gecici olarak sizin bir goruntunuzu kaydediyor.

David Kelley ve ekibi, Prada icin yaptiklari calismalara ek olarak, Amerika'da calisma alanlarinin cogunun kuplerden(cubicles) olustugu ve insanlarin gun boyunca bu sinirli alanlarda cok sikildiklari fikriyle, kupleri insanlarin daha verimli calisacagi,eglenceli alanlara donusturmusler.Sizi gorunce acan cicekler, akvaryumlar ve patronunuza kizdiginizda yumruklayabileceginiz bir kum torbasi bile mevcut bu tasarimda.

Evet, David Kelley gercekten de insan-urun iliskisini cok onceden kavramis ve firmasini bu yondeki tasarimlariyla alaninda en iyisi haline getirmis, oyle ki kendisi ilk bilgisayar faresinin tasarimcisi ve TREO da yine David Kelley'in bir tasarimi.Tum bunlara ek olarak biraz da David'in biyografisini incelemek gerekirse goze hemen mutsuz bir elektrik muhendisi iken Stanford'daki cok disiplinli tasarim egitimini aldiktan sonra butunuyle degisen hayati carpiyor.

Silikon Vadisindeki bu teknoloji tasarimcisinin calismalari daha yakindan incelenmek istenirse www.ideo.com ziyaret edilebilir.